Halal

Halal, wat betekent het?

De kans bestaat dat je ergens weleens over halal vlees hebt gelezen, of de term ergens hebt zien staan. In dit stuk leggen wij u uit wat halal nu eigenlijk betekent en waar je vanuit mag gaan als je halal vlees koopt. Is dit enkel vlees? Komt er nog meer bij kijken? En hoort halal bij een geloof en welk geloof dan precies? Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Niet voor iedereen is dit altijd even duidelijk wat de term halal precies inhoudt. De meeste mensen weten dat halalvlees op een bepaalde manier, de islamitische manier, is geslacht. Maar er komt meer bij kijken. Halal eten of halal leven is een islamitische zienswijze waarbij de overtuiging is dat het goed voor de mens, het dier, milieu en de maatschappij is. Het is hoe moslims moeten leven. Van hoe we elkaar behandelen, hoe we trouwen tot hoe we eten. De term halal is dus niet enkel gericht op voeding of vlees en heeft ook niet enkel te maken met hygiëne, echter dat laatste, hygiëne, is wel één van de voorwaarden van halal-waardigheid.

De term halal (letterlijk vertaald: rein/toegestaan) wordt gebruikt voor voedsel dat voldoet aan de Islamitische wetten. Tegenover halal staat haram (onrein/verboden). Dat geldt volgens de leer in ieder geval voor varkensvlees. Wij verkopen dus ook geen varkensvlees. Het vlees dient verder aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten. Halal is een term waarmee wordt aangegeven wat toegestaan is. Het gaat hierbij niet alleen om voeding, maar ook om het handelen als mens zijnde. Just Meat is een slagerij waarvan je zeker weet dat wij volgens de juiste maatstaven werken en waarbij je de zekerheid hebt dat het aangeboden vlees halal is, en het handelen van het personeel met betrekking tot de producten op een correcte manier wordt uitgevoerd.

Halalvlees

In het geloof; de Islam, is het enkel toegestaan om vlees te eten van reine dieren. Deze dienen echter wel op Islamitische wijze geslacht te worden waarbij 3 aspecten zeer belangrijk zijn.

  • Wat betreft het vlees,  zijnenkel specifieke dieren toegestaan zoals bijvoorbeeld runderen, kalveren, schapen, geiten, pluimvee, ganzen en eenden (en zeedieren). Het eten van varkensvlees is niet toegestaan, dit dier wordt niet gezien als rein en wordt dus niet gebruikt voor consumptie.
  • De gezondheid van het dier is erg belangrijk. De Koran en andere islamitische geschriften melden op tal van plaatsen dat dieren beschermd moeten worden. Er wordt dus goed gekeken naar voeding dat het dier consumeert, de ruimte waar het dier leeft, hygiëne, gezondheid en welzijn van het dier.
  • In de Islam wordt het dier gezien als een gunst dat door God is geschapen. Daarom is het ook van belang dat het dier uit eerbied en dankbaarheid in de naam van God wordt geslacht. Dit laatste mag ook enkel gebeuren door een slager die het slagersvak bekwaam is en welke leeft als moslim en dus het islamitische geloof aanhangt.

Is Halalvlees alleen voor moslims?

Wij hebben een erg diverse en leuke klantenkring, die niet alleen uit moslims bestaat. Wij zien een trend ontstaan waarbij ook veel niet-moslims halalvlees kopen. Halalvlees is namelijk goedkoper, omdat de winstmarges lager zijn dan bij de traditionele supermarkten. Ook zijn de tussenschakels in de halal vleesindustrie minder en is er geen sprake van voorverpakt vlees. Naast dat halalvlees goedkoper is, is het natuurlijk ook erg lekker!

Mocht u na het lezen van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Met uw vragen kunt u ook bij een van onze medewerkers terecht. U bent in ieder geval van harte welkom. Bij Just Meat verzekeren wij u dat uw vlees vers, puur & eerlijk vlees is!

Halal in het kort

De term halal (letterlijk vertaald: rein/toegestaan) wordt gebruikt voor voedsel dat voldoet aan de Islamitische wetten. Tegenover halal staat haram (onrein/verboden). Dat geldt volgens de leer in ieder geval voor varkensvlees. Vlees dient aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten. Dat houdt onder meer in dat het dier door een belijdende moslim met een scherp mes gesneden moet worden, met halssnede in een vloeiende beweging. Dit wil niet zeggen dat het dier volledig bij bewustzijn is. Meestal wordt er een omkeerbare verdoving gegeven. Indien dieren volledig onbedwelmd worden geslacht, moeten ze worden bedwelmd als ze binnen 40 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn. Er houdt altijd een dierenarts van de NVWA toezicht op het snijden en om te zien of ieder dier binnen 40 seconden wordt bedwelmd. Op veel vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten, staan halal keurmerken. Diverse organisaties houden toezicht op het proces en keuren het van halal vlees en vleesproducten.

Bron: Vlees.nl